Salvador Dali

Posted by Christine | Posted in , , | Posted on 12:19

Dali e un geniu de neegalat, el a vazut o alta dimensiune a lumii mediocre si a transpus-o in consecinta. Picturile lui Dali au darul de a te surprinde, sunt genul de reprezentari in fata carora poti ramane cu gura cascata ore in sir si in final sa pleci fara a fi inteles mare lucru.

Viata lui Dali a fost tumultuoasa, a pictat in nestire si a lasat lumii intregi o colectie de picturi inegalabile.
La sase ani, îsi dorea sa fie bucatareasa (nu bucatar!), la sapte ani, se credea Napoleon. A ajuns, în schimb, liderul miscarii suprarealiste si imaginea universala a artistului excentric. Cu mustatile subtiri, ridicate în sus ca niste carlige, cu favoritii lungi, ochii mirati si neaparat cu un baston în mana, Dalí este acum, ca si pe vremea cand traia, inconfundabil. A devenit celebru nu numai prin arta, ci si prin stil de viata si afirmatii socante. Obisnuia sa se plimbe pe strazile New York-ului cu un clopotel, ca sa atraga atentia asupra lui - gandul ca ar putea trece neobservat era pentru el la fel de insuportabil ca smerenia sau saracia. Afirma transant ca EL este singurul capabil sa salveze arta moderna, unicul artist cu adevarat suprarealist. În interviuri, vorbea despre sine la persoana a treia, folosind formulari ca „divinul Dalí” sau pur si simplu „divinul”.
A fost catalogat, pe rand, drept homosexual sau coprofag, atribute pe care le-a negat categoric. La un moment dat a declarat "Singura diferenta dintre mine si un nebun este aceea ca eu nu sunt nebun". Se pare ca sotia poetului Paul Eluard, Gala, pe care a intalnit-o in 1929 si care mai tarziu ii va deveni sotie, nu numai ca l-a salvat de la nebunie, dar i-a devenit si muza.
 Multe dintre picturile sale cu simbolica erotica, simbolica des intalnita in operele sale, au fost considerate capodopere, altele insa au sfidat lumea artei. Din fericire am gasit un clip cu picturile pe care eu le consider cu adevarat sublime-aici.
Insa mai sunt si altele...multe altele.

 
Aceasta din urma imagine imi place in mod deosebit. Mi-a placut si acum 8-9 ani cand am descoperit-o intr-un manual de desen din ciclul primar de studiu, atunci cand nu stiam nici cine e Dali, nici ce semnifica si cu toate acestea m-am chinuit s-o reproduc cu ajutorul unei pensule precare si a unei cutii de acuarele ieftine...a fost printre primele mele desene, imi pare enorm de rau ca n-am pastrat-o...

Dali ma fascineaza si acum... In multe scrieri Dali apare transfigurat si pare a intruchipa geniul obsedat sexual, egocentric, nebun,extravagant ori maniac al banilor.
Si ce daca a fost nebun? Si ce daca a pictat fara a tine cont de norme? Si ce daca? De ce trebuie sa vedem intotdeauna partile negative, scandaloase ale lucrurilor? Sa arate cineva un alt pictor care il egaleaza in tehnica, in mod de lucru, in gandire, in ce vreti voi...
Dali s-a nascut geniu.
 
Setea de faima si dorinta de a scandaliza au disparut treptat, lasand loc fricii de moarte, amplificata de o sanatate subreda. Dalí a supravietuit incendiului izbucnit în dormitorul sau, dar nu si atacului de cord din 1989.

Comments (0)

Trimiteți un comentariu